Museums

Zeitz MOCAA / Heatherwick Studio

  • Architect:Heatherwick Studio
  • Location:Cape Town, South Africa
  • Date:September 2017
  • Area:Total area: 102,000 square feet. Exhibition space: 65,000 square feet
  • Client:Victoria & Alfred Waterfront Holdings (Pty) Ltd

Zeitz MOCAA

Zeitz MOCAA (Museum of Contemporary Art Africa) – Description from Heatherwick Studio.

 

How do you turn forty-two vertical concrete tubes into a place to experience contemporary culture?

Since the 1920s, the prominent grain silo on Cape Town’s stored and graded corn from all over South Africa.

After it was decommissioned in the 1990s its owners, the Victoria & Alfred Waterfront, approached the studio to develop ideas for adapting the silo and its site. Although the waterfront was already a vibrant area, it lacked a major cultural institution.

At the same time, the Zeitz Foundation was seeking a new permanent home for their collection of contemporary art from Africa and it’s diaspora. The two programmes coincided, and it was decided that the grain silo would be transformed into a new museum for contemporary art from Africa and its diaspora.

© Iwan Baan

Though the concrete building looks like a single structure, it is composed of two parts: a grading tower and forty-two tall, cellular silos. The main challenge was to convert these tightly packed concrete tubes into spaces suitable for displaying art while retaining the building’s industrial heritage.

We developed a concept to carve out an atrium, like a vaulted cathedral, to form the museum’s heart. Scooped from the building’s centre, it provides access to the gallery floors that are organised around the central atrium.

© Iwan Baan

Realising the concept of carved tubes was technically challenging. Modelled on a single grain of corn, the rounded shape was scaled up to fill the 27-metre-high volume and then translated into thousands of coordinates, each defining a point within the silo’s tubes. Mapped out physically with nails, the brittle concrete tubes only 170mm thick were then lined with partial inner sleeves of reinforced concrete.

The new concrete sleeves created a stable composite structure 420mm thick and provided a cutting guide for removing portions of the old silos. The existing tubes were pared back to reveal the curved geometries of the 4,600 cubic metre atrium. The cut edges were polished to give a mirrored finish that contrasts with the building’s rough concrete aggregate.

© Iwan Baan

Each of the carved tubes was capped with a 6 metre diameter panel of laminated glass that brings daylight into the atrium. The glass carries a frit specially commissioned from the late African artist, El Loko, based on his Cosmic Alphabet works. As well as mitigating heat from daylight, the frits create a safe, walkable surface for the sculpture garden.

The remaining internal tubes were removed to make space for 80 gallery spaces providing 6,000sqm of exhibition space. Underground tunnels have also been adapted for artists to create site-specific works.

© Iwan Baan

The proportions of the tower portion of the silo complex made it unsuitable for exhibition space. The design team reconceived this structure as an illuminated beacon. Inspired by the bulging glazed texture of a Venetian lamp, we developed a method for the new glazing that would give a similar convex effect.

The solution was to use facets of glass, organised to create a subtle convex shape. Built with structural glass, the composition strengthens the frames of 60mm x 15mm steel bars to make a transparent shell.

Forming a kaleidoscope of changing textures and colours the glazing creates irregular, sparkling patterns and provides far-reaching views. By night, the building acts as a lantern for the harbour and the city beyond.

© Iwan Baan

MORE CREDITS – Design Director: Thomas Heatherwick. Group Leader: Mat Cash. Project Leader: Stepan Martinovsky. Team: Simona Auteri, Ruggero Bruno Chialastri, Yao Jen Chuang, Francis Field, Sarah Gill, Xuanzhi Huang, Changyeob Lee, Julian Liang, Débora Mateo, Stefan Ritter, Luke Snow, Ondrej Tichý, Meera Yadave. Making Team: Lucie Beauvert, Einar Blixhavn, Erich Breuer, Alex Flood, Hayley Henry, Hannah Parker, Luke Plumbley, Matthew Pratt. Delivery Architects: Van der Merwe Miszewski Architects, Rick Brown Associates, Jacobs Parker. Project Manager: Mace. Structural Engineer: Arup / Sutherland. M&E / Sustainabililty Engineer: Arup / Solution Station. Developer: V&A Waterfront Holdings (Pty) Ltd. Contractor: WBHO. Heritage Consultant: Nicolas Baumann.

Location

Sign Up!

Latest content delivered weekly straight to your inbox
SUBSCRIBE

Regístrate!

Los últimos contenidos semanalmente en tu correo
SUSCRIBIRME