Cultural Centers

Tanaff Cultural Center / Raoul Vecchio

  • Architect:Raoul Vecchio
  • Location:Tanaff, Senegal 
  • Status:On going
  • Area:300 m2
  • Client:Commune de Tanaff

Tanaff Cultural Center

Tanaff Cultural Center – Description of Raoul Vecchio.

Reinterpretation of tradition with the use of local materials for a cultural center in a Senegal remote village.

This is the project for a cultural centre in Tanaff village, at the extreme south of Senegal, made by Italian architect Raoul Vecchio, who uses only natural and local materials, to enhance the resources of the territory and preserve the environment.

Courtesy of Raoul Vecchio.

Through the arrangement of court volumes and a fragmented double cover, the project wants to evoke the perceptions of space and local perspectives. In fact, the arrangement of the volumes follows a classical functional logic of the domestic environments where the training takes place according to hierarchies of people and spaces.
Integration with the natural and anthropic context is one of the characterizing elements of the project.

Courtesy of Raoul Vecchio.

The village is particularly disadvantaged and full of vegetation, in the skyline appear the sheet metal roofing of the shacks or other buildings. The volumes are covered by a broad coverage that intends to integrate itself into the anthropic context, creating a jagged movement, to capture the historical moment with interpretation of precariousness.

Courtesy of Raoul Vecchio.

About technological concept, the coverage isolates the volumes from direct irradiation, and being detached from the lower volumes creates an air gap that permit the creation of flows of air masses that cool the rooms. The thermal insulation, being a necessity for high temperatures, becomes a technological aspect particularly cared for even on the vertical plane, where a series of wood strips protect against irradiation and sandstorms, creating a shading on the external walls.

Courtesy of Raoul Vecchio.

These are realized through a composition of earth and sand bags, grafted with wire and with wooden joints. The foundation is in stone. The roof structure is made of recycled wood, recovered and treated with linens of local essences to protect it from termites, and a sheet metal finishing come from abandoned buildings.

 

Location

Sign Up!

Latest content delivered weekly straight to your inbox
SUBSCRIBE

Regístrate!

Los últimos contenidos semanalmente en tu correo
SUSCRIBIRME