Offices Residential

Lubango Centre / Promontorio

  • Architect:Promontorio
  • Location:Rua 14 de Abril, Lubango, Angola
  • Date:2016
  • Area:Plot Area 550 sq.m, Gross Built Area: 2,650 sq.m (housing), 2,200 sq.m (offices) and 950 sq.m (retail)
  • Client:Gestimovel
  • Cost:EUR 5,5M

Lubango Centre.

Lubango Centre – Description of Promontorio.

The peace and prosperity brought by the end of the Angolan civil war witnessed the beginning of development and urban reconstruction. At first exclusively in Luanda, it has gradually extended to hinterland cities such as Lubango, capital of Huila district. This small town, founded in the early 20th-century, is one of the main references of Portuguese colonial urbanism in Africa.

© Fernando Guerra | FG+SG

This mixed-use building is set in a consolidated area, next to the main square and surrounded by a few remaining buildings of Portuguese modernist legacy, some of which of remarkable quality, although much dilapidated. With 9-storey, the building includes residential, offices and shops served by a common access and underground parking. On the ground floor, a sheltered and cross-ventilated open gallery generates a shaded and fresh space, allowing direct access to the shop fronts, to the residential and offices lobbies, and to a small
backyard coffee-shop terrace. Above ground-level there are, respectively, 4 levels of offices, 3 levels of single-storey apartments and, in the last 2 levels, duplex units, including variants of double-height studios to 3-bedroom units. The roof terrace accommodates residents’ storage rooms, laundry services and technical areas.

© Fernando Guerra | FG+SG

The construction concept is based on a principle of robustness that should enable this solid and simple building to guarantee comfort, durability and low maintenance. The module of recessed balconies provides the natural shading resulting from its depth, in addition to an accessible and ventilated façade technical compartment. The massiveness of the masonry walls is interrupted by the datum of concrete slabs, which function as a continuous lintel. This tectonic expression is reinforced by the materiality of the brickwork laid in ‘soldier-and-stretcher’ courses, evocative of the rich textures and colours of African rammed earth and pottery.

© Fernando Guerra | FG+SG

Finally, the stratification of this materiality is emphasized by the white paint on concrete lintels and bronze aluminium window frames. Anticipating a long period until the adjacent properties are built, along the northwest and southeast windowless facades, we have chosen to maintain the same masonry with a brickwork composition similar to the main facade.

Location

Sign Up!

Latest content delivered weekly straight to your inbox
SUBSCRIBE

Regístrate!

Los últimos contenidos semanalmente en tu correo
SUSCRIBIRME