Hospitals

Libyan European Hospital / Carlo Berarducci Architecture

  • Architect:Carlo Berarducci Architecture
  • Location:Sabratha, Libya
  • Date:2007 (Project)
  • Area:11,150 sqm
  • Client:Societa' Libico Europea per Il Servizio Sanitario Spa

 

Libyan European Hospital – Description from Carlo Berarducci Architecture.

In a spectacular location on the beautiful Libyan coast not far from the ruins of the archaeological site of the roman city of Sabratha, along the coastal road linking Tripoli to Tunis, the Libyan European Hospital surgical clinic with conference center is under construction. The project commissioned by swiss and libyan private clients has been interrupted in the realization after the events of the revolution, but has not been damaged and today is about to start again despite the difficult situation in the country.

Courtesy of Carlo Berarducci Architecture
Courtesy of Carlo Berarducci Architecture

The original vision of a project that would establish a new standard of quality in the construction of hospital buildings in Libya, remained unchanged as well as the belief that it could start a bridge with Europe through the activity of the conference hall.

Courtesy of Carlo Berarducci Architecture
Courtesy of Carlo Berarducci Architecture

The area is a rectangle with the short side bordering the coastal road. The project is characterized by the emphasis of the horizontal planes with a large coverage plan that overtakes the covered volumes supported by circular free columns covering an open triple-height atrium shaded by horizontal brise soleil and cooled by a garden of palm trees.

Courtesy of Carlo Berarducci Architecture
Courtesy of Carlo Berarducci Architecture

Below the prismatic volume of the conference hall, stretched towards the sea with a fully glazed front, a glass foyer is surrounded by a water basin. Two parallel wings contain the patient rooms on two levels above the ground floor containing the administration and visit rooms. All patient rooms have beds positioned so that they have view of the sea through large windows from floor to ceiling screened from direct sunlight by full-height projecting walls 45 ° over the facade plane. On the back of the area are the operating theater, completely closed to the outside and on the upper floors the visitors doctors apartments.

Courtesy of Carlo Berarducci Architecture
Courtesy of Carlo Berarducci Architecture

Outside the dominant colors are white and silver. The whiteness of the wall coverings in porcelain stoneware with antibacterial and antipollution action activated by the presence of light and water, and the white granite flooring, the silver of the windows frames and the shading brise soleil together with the horizontal floor plans thickness covered with stainless steel finish.

MORE CREDITSLocal Architect: Abulgasenm Abuhteira. Design Team: Laura Calcagni, Marco Folchi, Rossella Lanari, Gino Altobelli. Client: Societa’ Libico Europea per Il Servizio Sanitario Spa.

Location

Add Comment

Click here to post a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign Up!

Latest content delivered weekly straight to your inbox
SUBSCRIBE

Regístrate!

Los últimos contenidos semanalmente en tu correo
SUSCRIBIRME