Chapels

Bosjes Chapel / Steyn Studio

  • Architect:Steyn Studio
  • Location:Bosjes Farm, Witzenberg District, Western Cape, South Africa.
  • Area:Gross floor area 430 sqm.
  • Contractor:Longworth & Faul. 

Bosjes Chapel 

Bosjes Chapel – Description from Steyn Studio.

Completed in December 2016, Steyn Studio’s Bosjes Chapel, is due to open its doors to the public in March this year (2017).

The new chapel, set within a vineyard in South Africa, is designed by South-African born Coetzee Steyn of London based Steyn Studio. Its serene sculptural form emulates the silhouette of surrounding mountain ranges, paying tribute to the historic Cape Dutch gables dotting the rural landscapes of the Western Cape. Constructed from a slim concrete cast shell, the roof supports itself as each undulation dramatically falls to meet the ground. Where each wave of the roof structure rises to a peak, expanses of glazing adjoined centrally by a crucifix adorn the façade.

Courtesy of Steyn Studio.

Drawing poetic inspiration from Psalm 36:7, the crisp white form is conceived as a lightweight, and dynamic structure which appears to float within the valley. A reflective pond emphasises the apparent weightlessness of the structure. Elevated upon a plinth, the chapel rises from the flat land its sits upon, providing a hierarchical focal point within its surroundings. New planting including a vineyard and pomegranate orchard create a lush green oasis on the otherwise exposed site.

Courtesy of Steyn Studio.

Inside, a large and open assembly space is created within a simple rectangular plan. Highly polished terazzo floors reflect light internally. The undulating whitewashed ceiling casts an array of shadows which dance within the volume as light levels change throughout the day. This modest palette of materials creates a neutral background to the impressive framed views of the vineyard and mountains beyond.

In order to keep the structural form of the roof and assembly space pure, other elements of the buildings functional programme are either hidden within the plinth, or discretely within the outer corners of the surrounding garden.

Courtesy of Steyn Studio.

 Inspired by the simplicity of the Moravian Mission Stations established on Cape Dutch farms in the 19th Century, the chapel lacks a spire – relinquishing a sense of significance in relation to its impressive natural surroundings.

An open embrace which invites in, the chapel is also a space that extends outwards into the valley and mountains beyond, raising the awareness of God’s creation in the immediate environment.

Courtesy of Steyn Studio.

MORE CREDITSFurniture Design: Liam Mooney Studio. Structural engineer: Henry Fagan & Partners. Mechanical & Electrical engineer: Solution Station. Quantity surveyor: De Leeuw. Planning consultant: Ron Brunings. Landscape architect: CNdV Landscape Architects. Heritage Consultants: Graham Jacobs, Elzet Albertyn & Lize Malan.

Location

Add Comment

Click here to post a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign Up!

Latest content delivered weekly straight to your inbox
SUBSCRIBE

Regístrate!

Los últimos contenidos semanalmente en tu correo
SUSCRIBIRME