Hotels

Aquiles Eco Hotel / Ramos Castellano Arquitectos

  • Architect:Ramos Castellano Arquitectos
  • Location:São Pedro, Cape Verde
  • Date:2014
  • Design: Moreno S. Castellano, Eloisa Ramos
  • Collaborators:Camille Cellier, Aderito Evora

Aquiles Eco Hotel 

Aquiles Eco Hotel – Description of  Ramos Castellano Arquitectos.

Located in the main square of a small fishermen village, Aquiles Eco Hotel aims to be integrated in the architecture and in the social structure of the surroundings.

© Ricardo Nascimento

The architecture is simple, raw and flexible, and it talks with the other houses and the small buildings all around.

The structure is composed by 13 wooden container sized rooms, set in a beton brut structure and painted with lime putty.

The tropical dry climate and the strong Aliseum winds make the island of Sao Vicente very fragile concerning its avaliable material. Only stones and sand can be found on the island, but still they are protected by local laws and not renewable in the short term.

For this reason we chose the certified wood to build the rooms, choosing renewability and sustainability, and also choosing a solution which is easy to assemble and disassemble. Due to the very unpredictable turistic demands, we chose a flexible structure, easy to eventually move in another place, or to dismantle and use in another contest or country.

© Ricardo Nascimento

The hotel is a prototype. Every solution is found thinking global and acting local.

The water in the showers is recycled and reused in the toilet flush. In the near future photovoltaic panels will be set on the rooftop.

In the ground floor there is the reception, the kitchen and the restaurant lounge. A Concrete floor, and simple furniture made with recycled wood (used for the concrete) are the main decoration of those open spaces.

© Ricardo Nascimento

The first floor and the second floor have quite the same disposition: 6 container sized rooms and a storage.

The last floor hosts a sea viewed suite, the cleaning room and a huge open veranda.

The rooms have a basic configuration to fit with the simple village living. They consist in a simple portal “skeleton” made by 8×8 wooden bars, and a “skin” of assembled wooden panels.

© Ricardo Nascimento

No need of air conditioning due to the crossed ventilation. No television, as we aim to encourage the discovery of the village and the open-air experiences instead of staying in the rooms. On the other side we offer wi-fi connection in the common spaces to be linked with the world. Low tech installation and few visual information let the visitors experience themselves and the surrounding environment.

The artworks inside the building are made by the artist-architect Moreno Castellano.

Location

Add Comment

Click here to post a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign Up!

Latest content delivered weekly straight to your inbox
SUBSCRIBE

Regístrate!

Los últimos contenidos semanalmente en tu correo
SUSCRIBIRME